Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 21:08 - За нашето молитстване
Автор: pravoslavie Категория: Други   
Прочетен: 752 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.01.2014 21:32


Днес най-често се оплакваме, че нямаме време за молитва, че сме твърде заети, претоварени, дори подложени на ежедневен стрес. Но не е ли всичко това оправдание, зад което се крие нашето нежелание да общуваме с Бога, нашата сърдечна охладнялост, леност и в крайна сметка нашата привързаност към земните дела и самоугодието? Ако ние постоянстваме с молитвеното правило през деня, препоръчано ни от нашия отец, то ние все по-често ще мислим за Бога, все по-често ще се обръщаме към Него по всякакъв повод: и за помощ в труден момент, и за благословение на всяко начинание, и за благодарение и хвала. Тогава общуването с Него ще се превърне в най-насъщната ни потребност. Разбира се, светът отново ще ни тегли към себе си с всякакви ангажименти, задачи, грижи и примамки, но когато, ние пропуснем да се помолим или да изпълним част от правилото си, вече ще усещаме това не като освобождаване от някаква досада или принуда, а като лишаване от нещо най-желано от нас. Ако понякога, поради липса на време и силна умора, пропуснем да си прочетем част от правилото, но въпреки това, си лягаме с кратка молитва към Бога, с наша мислена молитва към Него и любов в сърцето, с жаждата да Му принесем нашата благодарност и почит, то сутринта, когато се събуждаме, с Неговия образ ще се насищаме [вж. Пс. 16:15]. Нещо повече, дори понякога нощем, докато все още спим, подсъзнателно ще усещаме Божественото всеприсъствие.

 

Молитвите от нашите православни молитвеници не са нещо напразно измислено. Но прочетени със сърдечно съкрушение, покаяние, вяра, упование и любов към нашия Бог, те имат чудна сила. Да, и с любов към Бога трябва да отправяме молитвите си и да предстоим пред Него, с благоговеен трепет. Ние казваме, че любовта към Бога се изразява в изпълнение на Неговите заповеди и това е така. Защото Сам Господ Иисус Христос казва: „Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби; а който Ме люби, възлюбен ще бъде от Отца Ми; и Аз ще го възлюбя и ще му се явя Сам.” [Иоан, 14:21]. Но първата и най-голяма заповед е: Възлюби Господа, Бога твоего с всичкото си сърце и с всичката си душа и с всичкия си разум. Ако „надникнем” в сърцата си, ако се „вгледаме” в тях, дали ще можем да кажем, че сме Го възлюбили с всичкото си сърце? А Той вижда и в сърцата. Не ли затова Той прости греховете на грешницата в дома на Симон фарисея, която целуваше нозете Му и със сълзите си ги обливаше, с миро ги мажеше, и с косата си ги изтриваше, защото тя много обикна? „Затова казвам ти: прощават й се многото грехове, задето много обикна.” [Лука, 7:47].  Ако ние, въпреки че изпълняваме останалите Божии заповеди, не сме в постоянно богомислие, ако нямаме постоянното усещане за Негово всеприсъствие, ако нямаме желанието да съгласуваме всяко свое действие с Него (което светите отци наричат ходене пред Бога), ако не копнеем да му благоугаждаме всеки миг, ако не жадуваме да общуваме благоговейно с Него, да Му се молим, благодарим,  да Го хвалим и славословим,  ние все още не сме Го обикнали с цялото си сърце. Но, за да стане това, пак Бога трябва да молим да запали благодатния огън в нашите сърца, да ни вдъхне благоговейния трепет и копнежа да бъдем всеотдайни Божии синове и дъщери. За да можем някога и ние като монасите от Света Гора да му кажем:

 

 

Боже мой! Господи и Владико на моя живот! Обичам Те от цялото си сърце. Решен съм да Ти бъда послушен и да Те изповядвам във всяко нещо заради безкрайната Твоя благост, която е достойна за любов, послушание и изповядване винаги и във всичко. Боже мой, помогни ми да Те обичам неотстъпно.

 

Амин.

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pravoslavie
Категория: Поезия
Прочетен: 495076
Постинги: 325
Коментари: 195
Гласове: 394
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930